Χαιρετισμός Γ.Γ. ΕΟΤ κ. Κωνσταντίνου Τσέγα για την 13η και την 14η διοργάνωση της έκθεσης Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση – Τοπικές Γεύσεις Ελλάδας

Χαιρετισμός Γ.Γ. ΕΟΤ κ. Κωνσταντίνου Τσέγα για την 13η και την 14η διοργάνωση της έκθεσης Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση – Τοπικές Γεύσεις Ελλάδας που θα πραγματοποιηθούν στον Πειραιά 13 έως 21 Απριλίου 2019 και στην Θεσσαλονίκη 4 έως 12 Μαΐου 2019 αντίστοιχα.

Η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός είναι διεθνώς ένα πολύ ισχυρό brand name, που παραπέμπει στην ανυπέρβλητη φυσική ομορφιά  των τοπίων της – τόσο στην ηπειρωτική όσο και στην νησιωτική χώρα- στο ήπιο μεσογειακό  κλίμα που ευνοεί τις  διακοπές όλο τον χρόνο αλλά και  την αυθεντική Μεσογειακή -και δη την Κρητική –  κουζίνα της, που είναι φημισμένη σε όλο τον κόσμο ως βάση του ευ ζην και της μακροζωίας.

Ο Τουρισμός αποτελεί για την πατρίδα μας Εθνική υπόθεση , καθώς η συμμετοχή του στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν  ανέρχεται στο 20% (άμεσα και έμμεσα). Για τους παραπάνω λόγους το Υπουργείο  Τουρισμού έχει διαμορφώσει  μια στοχευμένη  και καλά σχεδιασμένη στρατηγική, με όραμα  και καινοτομία , την οποία υλοποιεί ο ΕΟΤ σε  παγκόσμιο επίπεδο μέσω των  γραφείων του στο εξωτερικό.

Η γαστρονομία είναι ένα από τα θεματικά τουριστικά προϊόντα που περιλαμβάνεται ως βασικός άξονας της εθνικής τουριστικής πολιτικής , που εφαρμόζεται   από το 2015, για την δημιουργία τουρισμού ειδικής ζήτησης. Στο ίδιο  των εναλλακτικών και θεματικών μορφών τουρισμού περιλαμβάνονται άλλες ειδικές μορφές τουριστικών προιόντων όπως : yachting, κρουαζιέρες, τουρισμός πόλεων -city breaks για ψώνια κι αναψυχή-  πολιτιστικός, προσκυνηματικός τουρισμός, περιηγητικός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός και τουρισμός υγείας και  ευεξίας (ιατρικός – ιαματικός τουρισμός)  εμπειριών (αγροτοτουρισμός) ,εργασίας  (συνεδριακός τουρισμός) κ.α.,

Η στρατηγική αυτή  αποδίδει θεαματικά αποτελέσματα καθώς:

  • Αυξήθηκε ο εισερχόμενος τουρισμό κατά 35%, στα 33 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις με την κρουαζιέρα το 2018.
  • Ο  τουρισμός αναπτύχθηκε το 2018 με ρυθμό 6,9%, τρεισήμισι φορές υψηλότερο από την ελληνική οικονομία, που είναι 2%. Σε απόλυτα νούμερα προέκυψαν  9 εκατομμύρια επιπλέον  αφίξεις σε σχέση με το 2014.
  • Έφερε πάνω από 18,5 δις. ευρώ έσοδα, απέφερε 37,5 δις. στην ελληνική οικονομία με συμβολή 20% στο ΑΕΠ, και συνεισέφερε στην απασχόληση, με 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, αποτελώντας βασικό εργοδότη των Ελλήνων.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδίων, στην τελευταία του έρευνα για την Ελλάδα, επισήμανε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα και είναι πολύ σημαντικό ότι η θεαματική αυτή ανάπτυξη αποτυπώθηκε σε όλους τους παραγωγικούς τομείς που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με τον τουρισμό όπως οι μεταφορές, το εμπόριο, η ενέργεια, οι κατασκευές, η κτηματαγορά.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους  ο ΕΟΤ ενθαρρύνει  τις πρωτοβουλίες θεσμικών και ιδιωτικών φορέων όπως τις Εκθέσεις Τοπικών Προϊόντων & Υπηρεσιών και συγχαίρει τέτοιες πρωτοβουλίες.

Accessibility Toolbar